Måste det bli bojkott och upplageras för Expressen – igen?

Jag är sjuk, skrällhostig och allmänt risig och hade verkligen inte tänkt blogga ikväll. Men efter Expressens Ulf Nilsons krönika går det inte att låta bli.

”Pursvenskar”? ”Muslimer som tar över”? Att vi befinner oss ”i krig”? Att ”vi svenskar” håller på att ”avskaffa oss själva”?

Jag är född i London av en ungersk mor och en engelsk far. Har några droppar negerblod från något ”snedsteg” på ungerska Pustan för något hundratal år sedan enligt en familjesägen. Inte särskilt pursvensk alltså om man ska vara noggrann.

Det som nu händer är för mig déjà vu. 1993 drog Expressen igång en artikelserie om främlingsfientlighet som fick vinkeln ”Kör ut dem”. Grunden var en opinionsundersökning, där kritikerna också kunde visa att tidningen tolkat uppgifterna fel och grovt övervinklat dem.

Reaktionen blev stenhård. Det blev bojkott, upplagan rasade och chefredaktörer fick gå. Först i raden var Erik Månsson, men tidningen darrade och skakade nästan hela resten av 1990-talet. Jag var där, jag var med och jag hörde hur snacket gick i lunchmatsalen och i korridorerna.

Slutsatsen har för mig sedan varit given, under de 12-13 år jag nu varit medierådgivare och krishanterare: Media är otroligt känsliga för om man slutar köpa. När läsarna sviker och upplagan nästan halveras flyger karskheten ut genom fönstret.

När jag har medieutbildningar och kunder ondgör sig över att kvällstidningarna har såpagräl, spruckna bröstinplantat och övervinklade kändisskandaler på ettan säger jag ofta: ”Så länge ni köper tidningarna så gör de ju rätt. Deras verksamhet är kommersiell, precis som er. Det enda som kan ändra nyhetsvärderingen är att folk slutar köpa”.

Så här upplever jag min déjà vu:

1993 hade vi lasermannen, Ny Demokrati härjade och gick på om det muslimska hotet och hade kommit in i riksdagen. Sossarnas invandrarminister Leif Blomberg flirtade öppet med invandrarfientliga stämningar.

NU har vi dödsskjutaren i Malmö. Sverigedemokraterna är i riksdagen och döljer sina nyanser av brunt oerhört mycket skickligare än Ny Demokrati gjorde. Och då skriver Ulf Nilson en krönika som jag upplever som rent rasistisk och rasbiologisk. Det kunde lika gärna ha varit en tysk skriftställare i hets mot judar inför Kristallnatten 9-10 november 1938. Men den här skribenten har siktet inställt mot araber.

Det här är inte okej. Om än kanske inte juridiskt så är ändå Nilsons utfall moraliskt och etiskt hets mot folkgrupp. Mattsson bör befria Nilson från sitt uppdrag att skriva krönikor, han har ju ändå fyllt 77 år.

Så här dåligt svarar Per-Anders Broberg i Dagens Media på kritiken. Det duger inte!

Om Mattsson fortsätter försvara Nilson så förtjänar han samma eldstorm som Månsson fick 1993. Och klarar han den så är det inte han och Expressen som är starka utan samhället som sedan 1993 blivit för svagt.

Många, bland dem Fredric Kjellberg och Bengt Eriksson skriver intressant om detta.

/Paul Ronge

Uppdatering 1: Robert Damberg har mejlväxlat med Broberg och fått mer uttömmande förklaring till publiceringen av Nilsons krönika. Fler ord, men absolut inte mer innehåll än i Dagens Media. Abdikerar ansvarige utgivaren från sitt uppdrag när krönikörer skriver? Eller på renare svenska: Får de skriva precis vad f-n som helst?

Uppdatering 2: I Medierna lördagen den 18 december kan du höra både Per-Anders Broberg, Ulf Nilson och mig diskutera krönikan. Men Nilson blir upprörd och ”avbryter intervjun”.

56 reaktioner till “Måste det bli bojkott och upplageras för Expressen – igen?”

 1. Riktigt bra Paul Ronge. Av kommentarerna att döma har de främlingsfientliga inte riktigt det försprång i nätdebatterandet som de hade tidigare, men vi andra måste bli bättre.
  En av de absoluta förutsättningarna för att främlingsfientligheten ska kunna växa är ju en stor tidning, som inte är så noga med gränsdragningen. Det ser vi ute i Europa. Hittills har vi kunnat förtrösta oss på en liberal press. Är det slut med det nu?

 2. Tack, Calle,
  ja jag tror vi måste debattera med dem, i dagsljus spricker trollen.
  Noterar att du är i blåsväder med BoTryggs särdeles korkade stämning mot dig för förtal för att du säger din mening och citerar media. Som PR-människa tar jag mig för pannan för deras sätt att sätta ett anonymt bolag på kartan.
  God Jul & Gott Nytt!

 3. Vill bara poängtera att det byggs massor av kyrkor i sk muslimska länder. Finns restriktioner, känner bara till Saudi. Man får inte bygga kyrktorn där (men kyrkor). Samma regel finns in Schweiz där man förbjuder minaret (vilket är den den muslimska ekvivalenten av kyrktorn).

 4. Vill bara poängtera att det byggs massor av kyrkor i sk muslimska länder. Finns restriktioner, känner bara till Saudi. Man får inte bygga kyrktorn där (men kyrkor). Samma regel finns in Schweiz där man förbjuder minaret (vilket är den den muslimska ekvivalenten av kyrktorn). Tänkte bara upplysa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *