Gåtan af Donner: ”Den girige” år 2010?

Molières ”Den Girige”

Tragedin i Haiti bara växer – kanske uppemot 200.000 döda, massgravar, överlevande som förlorat allt. Hemlösa överallt. Hjälp som inte når fram.

Som så många andra bestämde vi oss direkt för att ge ett bidrag. Det fick bli Röda Korset – trots den sparkade bedragaren Johan af Donner. Vi var inte säkra på om Läkare utan gränser, den organisation vi litar allra mest på, är inne tillräckligt snabbt i sådana här akut dramatiska världskatastrofer. Nu vet jag bättre.

Det är nog svårt att överblicka den skada af Donner gjort välgörenhetsorganisationen Röda Korset. Storyn har ju allt:

Hela världen får nu veta att Haiti är ett av världens fattigaste länder där människor lever på mindre än en dollar om dagen.

Af Donner tjänade 65.000 kronor i månaden.

Från Haiti kablas bilder ut där mängder av hemlösa bor på gatan, i parker och stora uppsamlingsläger.

Af Donner hade en fashionabel Östermalmsvåning på över 250 kvadratmeter, han hyrde ett luxuöst sommarhus och när han åkte till Thailand bodde han på lyxhotell för över 10.000 kronor natten.

I förhör har af Donner erkänt bedrägerierna i huvudsak och medgett att de framförallt gick till att ersätta hans ”höga boendekostnader”.

Jag jobbade en gång med ett företag som kund där en ekonomiansvarig hög chef försnillade 22 miljoner. Den människan var ”shopoholic”, hon kunde köpa 20-talet märkesskor på en dag och högg på allt med hög prislapp. Hennes agerande var tvångsmässigt.

En vanlig människa med ”för höga boendekostnader” sänker sina kostnader. De flesta bor på mindre yta än 250 kvadratmeter och man MÅSTE inte bo på Östermalm. De flesta skulle klara av att hålla en rimlig standard med 65.000 i månadslön.

Så min första slutsats måste bli att af Donner tyckte att han var värd denna lyxtillvaro så till den milda grad att människor som avstod surt förvärvade slantar till hemlösa och svältande gärna fick bidra till hans bostadskostnader, hans luncher på Sturehof och hans mingel på Noppes.

Den andra slutsatsen är att Röda Korsets organisation måste igenom en riktigt kritisk granskning där jag är tveksam till om generaldirektören Christer Zettergren kommer att kunna rida ut stormen och sitta kvar. Bara en sådan sak som att han haft en Jaguar som tjänstebil  (vilket af Donner också hade) tyder på sällsynt dåligt omdöme.

Det företag jag hjälpte betraktades som ett offer för ekonomichefens manipulationer och led ingen skada med sitt varumärke.

Röda Korset kommer däremot under rättegången mot af Donner att få mycket svårare att hävda att organisationen varit ett helt ovetande offer. Frågan kommer att ställas om Zettergren, gammal vän till af Donner, inte hade några misstankar när det gällde af Donners storvulna lyxliv. Zettergren själv och ordföranden Bengt Westerberg tjänar tillsammans två miljoner om året på Röda Korset.  Frågor kan också komma att ställas om andra anställdas löneförmåner. Den gamla diskussionen om de höga administrationskostnaderna kanske väcks igen.

För mig framstår det som självklart att alla hjälporganisationer nu, i samband med Haitis katastrof, måste genomlysa sin administration, sina löneförmåner, sina tjänstebilar, sina reserutiner. Varumärket, och därmed också hela verksamheten, står och faller med att organisationer som Röda Korset kan se sina givare i ögonen.

/Paul Ronge

Andra bloggar intressant om skandalen i Röda korset.

Uppdatering: Journalisten Gunilla Kinn om Haiti och seriösa samt oseriösa bidrag. Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun bloggar här med fler länkar om af Donner-affären.

17 reaktioner till “Gåtan af Donner: ”Den girige” år 2010?”

  1. Påpassligt Joakim!
    Och så får Gunilla Carlsson bli ytterligare ett bevis på att empati och sunt förnuft kan finnas i ALLA demokratiska partier – både styrande och oppositionella!

  2. Klokt och rätt, här borde grävas mycket mer. Medierna har varit förvånansvärt passiva vad det gäller granskningen av hjälporganisationerna. Att man inom Röda Korset inte reagerat tidigare över af Donners leverne är obegripligt.

  3. Jisses!
    Trodde svenska Röda korset hade någon policy när det gäller ledningens förmåner.
    Det kanske är dags att inte bara kolla att pengar som skänks kommer fram till de behövande utan även genomlysa hur hjälporganisationer sköter sin administration.

    I min värld så ska administrationen vara slimmad i en hjälporganisation om den ska vara trovärdig.

    Som vanligt en mycket bra bloggpost, Paul! Ett ämne som behöver belysas.

  4. Tomas: Här kommer ju Gunilla Carlssons transparensgaranti in – att man ska kunna se in på kronan hur bistånd och hjälp fördelas (se Jockes kommentar ovan). Ett självklart krav på alla hjälporganisationer också. En sådan genomlysning skulle tvinga fram en skärpning direkt.

  5. Paul: då får vi hoppas att Gunilla Carlsson når framgång med sin transparensgaranti.
    För allt handlar, som du säger, att kunna se sina givare i ögonen.
    Man kan väl i det här fallet dra paralleller till Skandiaaffären där det gick överstyr när några direktörer blev för giriga…

  6. Riktigt bra analys här Paul och det som slår mig är att det samtidigt är så sorgligt med dessa skamliga, lite ”finare” personer som saknar all sans och moral. Hur kunde det ske liksom? Fick de inte något i uppfostran i form av en rättesnöreskompass och en uppriktig känsla för rätt och fel? Jag försöker och försöker men kan icke för mitt liv förstå…

    I övrigt är Läkare utan Gränser en av få organisationer som fungerar. Jag ger uteslutande till dem efter chockerande vittnesmål från en svensk minröjare om hur det fungerar längst ut där hjälpen behövs som mest…

  7. Genomlysningen borde gjorts för länge sedan! Redan på 70-talet när jag ung och aningslös och full av idealism skjutsade iväg pengar till bland annat ”bevarande av regnskogen, fadderbarn och annat, blev jag lurad.

    Nu vid 53 års ålder skänker jag inte en enda krona till annat än de ”små” organisationer där jag vet att pengarna kommer rätt. Nordens Ark i mitt närområde är bland annat ett ställe där mina pengar hamnar, Atene i Skärhamn ett annat.

    Men efter att sirenerna ljudit både högt och lågt vad det gäller Röda Korset, Cancerfonden och gud vet vilka mer som nallar pengar, är jag så dessillusionerad att jag bara inte ens klarar av att se Bengt Westerbergs nuna, var helst den syns!

  8. Det känns angeläget att dessa bedragare inte får för stor plats i media. Det är en prestation att fatta sig kort i detta sammanhang. Det är vedervärdig handling. Långt straff, Ja tack!

  9. Missa inte Michael Karlssons (styrelseordförande i SOS Barnbyar) kommentar i dagens SvD NLI/E24:
    ”Jobbar du i styrelsen för en ideell organisation ska det vara utan betalning. (– – –) Jag delar däremot Bengt Westerbergs uppfattning att det viktiga är att organisationen sköts väl.”
    Den sista meningen bör enligt texten tolkas som en syftning på Johan af Donner…

  10. Huvaligen vilka jävla rufflare det finns! Att dom inte skäms. Skam på torra and räcker inte till här. Roger Akelius valde SOS Barnbyar. Han granskade noga innan han bestämde sig. Dom flesta pengarna hamnar i byråkratin men inte där. Alla vill ha. Men när det kommer såna organisationer som Rädda Barnen och Röda Korstet tycker jag folk kunde tänka som fritidspolitiker gör. Man ska jobba för saken och få lite arvode. That´s it!

    Det är viktigt med bra företrädare. Har just skrívit ett inlägg om din bok och kopplat ihop det med Unsgaard. Tänk om han fäller regeringen?

  11. Unsgards sätt att formulera, vad bra det är att man kan köpa sig hjälp för olika behov är helt ok, men ska ”skit” eller ”bajs” i hans trappuppgång vara orsak till att regeringen fälls, då har den hela tiden suttit skitlöst. Önskar att det är större saker som folk bygger sina val på och att alliansen sittar stadigare än att de kan bli fällda för ”lite skit”och Unsgaards skitklumpiga sätt att uttala sig. Alla vi är lite ogenomtänkta ibland, om vad en text eller ord kan leda till. Nu har han lärt sig vad Facebook står för.

  12. @Paul: Tack för en bra genomgång och vettiga slutsatser. Jag är lite sen att läsa det här, det kanske finns mer nu.

    @Gunilla: Jag håller inte med om att styrelseuppdrag i ideella organisationer måste vara utan betalning. Problemet är att det kan utesluta många krafter som inte har någon inkomst som gör att de kan delta i styrelsearbetet. Det kan i så fall medföra att bara den som har tillräcklig förmögenhet eller bra inkomst på annat sätt kan lägga ned mer tid. Det skulle jag tycka var mycket olyckligt. (Däremot finns det ingen som helst anledning som jag kan se till att dela ut lyxarvoden/lyxlöner inom dessa organisationer.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *