Tiger Woods kungspudel var lysande och kanske äkta

Har precis sett Tiger Woods framträdande inför amerikansk media om sina otrohetsaffärer och jag har också hunnit kommentera till Aftonbladet och SVT.

Jag är fortfarande tagen, det var en fantastisk show. Helt omöjlig i Sverige tror jag. Jag kan inte se att journalister här skulle ställa upp på förutsättningen att bli inbjudna till en presskonferens bara om de avstår från att ställa frågor.

Men nu var scenen Tiger Woods och jag har nog sällan eller aldrig sett en så högkvalitativ retorisk show. Jag är heller inte mannen att avgöra om han var ärlig i sitt framträdande eller om det var teater (i så fall borde han få nästa Oscar för bästa huvudroll och hans PR-människor pris för bästa manus och bästa regi).

För bara några dagar sedan sade jag på Informatörsdagen i Karlstad att de duktigaste människorna är vandrande krisbomber. Varför då? Jo, helt enkelt för att de kan och för att de med sin makt och begåvning anser att de regler som gäller för vanliga dödliga inte ska gälla just dem.

Precis detta erkände Woods i sitt tal. Han sade att han var otrogen för att han kunde. För att han hade makten och pengarna. För att han trodde att just han skulle slippa undan. Allt enligt principen: ”Bra karl ska ha bra mat”.

Jag har hittills aldrig hört en så intelligent formulerad ”pudel”, där någon erkänner att han gjort fel just för att han kunde, för att han stod över andra människor och för att det skulle gå att komma undan med det.

I manuset, som han läste på ett sätt som visade att han inte låtsades att tala ur hjärtat, uppförstorade han snarare sina synder än att han försökte förklara eller bagatellisera dem. Woods har trots allt inte mördat någon, som @Stielli har påpekat på Twitter. Men i hans tal lät det nästan så. Han talade om Elin, sina barn och alla fans som han hade svikit på grund av ren egoism. Han talade om Elins uppfattning att nu är det inte tal som gäller utan handlingar. På slutet knöt han an till sin buddistiska uppfostran, berättade att han tänkte fortsätta gå i terapi och att han inte vet om han kommer att spela golf ens i år.

Säkert ett viktigt budskap till sponsorerna som – om de har något vett i skallen – vill att Woods ska skynda långsamt så skandalen hinner lägga sig.

Jag har läst Twitterkommentarerna och inser att i vår svenska kultur är hela Woods framträdande för kvalmigt, man får socker upp i näsborrarna. Men Woods talade inte för oss svenskar eller för sportintresserade i den europeiska kulturen. Han talade för amerikaner, för massor med fans och mäktiga sponsorer. Han gick sitt livs match utanför golfbanan, och gjorde det på ett sätt som gör att jag tror att han kommer att klara sig ur detta.

Happy ending, precis som i en Hollywoodfilm. Bra för honom, bra för Elin och bra för en sport som han mer än någon annan satt internationell lime light på!

/Paul Ronge

Uppdatering: Så här blev mitt uttalande i SVT TV-sporten. Och så här blev det i Aftonbladet.

9 reaktioner till “Tiger Woods kungspudel var lysande och kanske äkta”

 1. Oerhört oriffsigt – och som du så riktigt skriver regisserat för den publik som räknas för TW, den amerikanska (sponsorer och allmänhet). Men när det toppas BBC:s news at 6 o´clock blir jag betänksam… Varför?
  Som en sportkommentator sa en liten stund tidigare (också på BBC) ”detta angår kanske 10-12 personer i världen”.
  Kan inte låta bli att fundera på hur en fransman skulle hanterat en liknande situation? Vad tror du som har tentakler där?

 2. Maria: Fransmän bryr sig inte om otrohet. Efter att ha bott där av och till i över sex år tror jag på detta. Vår egen Calle Lidbom fick stjärna i kanten när han förförde ministerfruar i Frankrike.
  Medan USA lever i en pingstkyrkomoral.
  Man fattar vilken betydelse nationella kulturella särdrag har i krishantering.
  Ta hand om dig och krama familjen!

 3. Jag har en känsla av att han på fullt allvar trodde sig vara oövervinnerlig, allt gick vägen, och därmed är kanske också återvägen till golfframgångar aningen krokig, eftersom numera vet Wood att han INTE är oövervinnerlig.

  Men det är som jag brukar säga oavsett om det gäller maktmissbruk, svindlerier, roffa-åt-sig mentalitet, till och med seriemördare, orsaken till varför de gör det, är ibland så enkel och det är för att de kan.

 4. Tiger Woods framträdande var ett inslag också i de franska nyhetssändningarna, dock inte på första plats. Själva talet behandlades inte så ingående och för övrigt var det dubbat, trist nog. Däremot visades länge och väl bildsekvenserna när han efter talet genast gick fram till mamma Kutilda som kramade om sin lille gosse. Det hade varit mer sensationellt om det varit Elin… Det var också den stora rubriken på en av tidningarna i dag: Où est Elin? För övrigt är det inte bara Tiger Woods som gett den förmodligaste enklaste förklaringen till otrohet. Även Bill Clinton sa att orsaken till att han varit otrogen var att han kunde. Män med makt och pengar har en stark dragningskraft på kvinnor, det vore dumt att förneka det.

 5. Maria:
  Tack för din info om fransk TV:s behandling av ämnet.
  Jag menar ju i mitt inlägg att kombinationen ”jag kunde”, med hans rätt förkrossande självkritik om att han trodde han kunde sätta sig över regler som gäller alla andra gjorde talet rätt unikt. Kommer inte ihåg att Clinton tog den vinkeln.

 6. Jodå, jag minns mycket väl Clintons förklaring, just för att jag tyckte att den var så genialt enkel. Men han stannade där och talade inte som Woods om att han satte sig över några regler. Det återstår nu att se om Woods verkligen kan hålla sig i skinnet. Själv har jag funderat på om äktenskapet för Woods i första hand inte har tjänat som en fin fasad för att ytterligare befästa bilden av en skötsam, familjekär idrottsman, vilket har varit fördelaktigt ur sponsorsynpunkt. Det är den bilden han vill ha av sig själv, men frågan är om skadan går att reparera. Omfattningen av otrohetsaffärerna är så omfattande och tjejerna är inte heller så ”classy”. Säga vad man vill om Clinton, men jag förstod honom när jag såg Monica L. i ett program, hon var verkligen söt och charmig. Jag vill till ovanstående kommentar tillägga att inte bara makt och pengar är oundgängliga tillgångar när det gäller attraktionskraft, charm är definitivt också ett viktigt attribut.

 7. Jag måste skriva här och berömma dig Ronge för din exceptionellt välskrivna bok. Min käre far köpte ett signerat ex till mig på Informationsdagen i Karlstad den 17e februari. Mycket trevlig läsning. Jag läser själv till PR-konsult och jag tycker den är ett mycket bra komplement till kurslitteraturen vi använder på skolan. Jag har också skrivit ett inlägg om din bok på min blogg. http://bit.ly/aVrHdD

  Hoppas man får se mer av dig, jag följer din blogg och twitter!

  Med vänliga hälsningar

  Emma Rönngren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *