När mediemakt blir mobbing #SNgate

Så hånar Sörmlands Nyheters (SN) ledarskribent Lars Kriss landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren, när politikerna nu, efter en exempellös hetskampanj från tidningen, försöker göra sig hörda via sociala medier.

Så talar den arroganta mediemakten, i trygg förvissning att SN:s ledarsida och nyhetsredaktion i samspel kan fortsätta mobba politikerna sönder och samman tills de inte orkar längre utan avgår.

Till och med oppositionsledaren och moderaten Magnus Leivik har haft den goda smaken att lägga ner Facebook-sidan ”Stoppa rofferiet”i Sörmlands landsting.

Men Sörmlands Nyheter ångar på.

Vad gäller saken? Enklast är att läsa landstingsrådet Fredrik Petterssons förklaring, på Twitter känd som @frepet, här.

Kontentan är att det funnits en osund arvodeskultur sedan många år. Detta avslöjades av SN, politikerna åtgärdade de formella felen och har nu av en av världens mest välrenommerade revisionsbyråer, PriceWaterhouseCooper, i en oberoende undersökning friats: ”Landstinget har inte lidit ekonomisk skada”.

I min bok är det så krishantering ska bedrivas. Man inser fel, ber om ursäkt för dem, rättar till dem och ser till att samma fel inte ska kunna uppstå igen.

Men det har inte räckt för SN. Månad efter månad har tidningen piskat upp en stämning som lett till onsdagsdemonstrationer utanför Landstingshuset, där politiker och tjänstemän attackerats både verbalt och fysiskt.

Någon fick en snöboll i huvudet. Åsa Kullgren knuffades och kallades ”jävla sugga”, tjänstemän låste in sig på rummet och vågade inte gå ut. Demokratiskt valda politiker vågar inte gå ensamma ute på stan i Nyköping. SN har publicerat insändare som jämfört Kullgren med Khadaffi och som uppmanat till stormning av Landstingshuset!

Chefredaktören Göran Carstorp visar noll empati med de hotade politikerna utan skriver i ett svar på ett debattinlägg i tidningen att de får skylla sig själva:

”Landstingsledningen måste själv ta ansvar för den kritikstorm som nu rasar”.

I SR:s mediegranskande program Medierna vet han inte ens att tidningen publicerat anklagelsen att landstinget har ”en dold agenda”. Reportern Tonchi Percan får visa den ansvarige utgivaren vad han själv låtit publicera.

I mina ”medietränarögon” gör Carstorp en rent miserabel figur i programmet – som så många mediemakthavare som själva är ovana att utsättas för kritisk granskning.

Vad är det med det mediemonopolisten i Sörmland – Eskilstunakuriren AB – som med sina fyra tidningar når 230 000 läsare i Sörmland och där 8 av 10 Nyköpingsbor har Sörmlands Nyheter?

För inte länge sedan rasade #KKgate på sociala medier där chefredaktören Christer Wistbacka blev ursinnig för att kommunchefen Mattias Jansson lade ut tidningens insinuanta mejlfrågor om hans engagemang i sociala medier i bloggen och på Twitter.

Nu är det #SNgate i sociala medier där @ekuriren (självironiskt och kul, det är kanske i Eskilstuna både huvudkontoret och hjärnkontoret finns?) twittrade i helgen, med hopp om att slippa ett #EKgate:

Nu har sex partier i Landstinget, alltså både i majoritet och opposition, förutom moderaterna och Sverigedemokraterna i en gemensam överenskommelse uttalat att ”arvodesaffären” måste begravas. I en ödmjuk och självrannsakande ton pekar de på att det handlar om att komma vidare för att kunna jobba med det politiska uppdraget. De konstaterar också att SN:s bevakning nu ifrågasätts.

Här kan du läsa de sex partiernas upprop. När detta skrivs har också moderaterna delvis anslutit sig genom att deklarera att de inte tänker tala mer om arvodesaffären.

Den enda part i det märkliga spel som pågår i Sörmland som vägrar medge några som helst fel, med ett muskelspel värdigt en orrspelshanne, är SN.

SN:s chefredaktör Göran Carstorp säger i Second Opinion att ”någon måtta på finkänsligheten får det vara” och försvarar på det sättet att Åsa Kullgren jämförs med Khadaffi i en publicerad insändare. En tyrann som nu i medial radioskugga av katastrofen i Japan bombar sitt folk sönder och samman!

Insändaren som uppmanar till att ”storma Landstingshuset”, där den egna reportern Tommy Kägo hyllas som upprorsledare tillsammans med moderatledaren Magnus Leivik, försvarar Carstorp med att den ska ses ”bildligt”. De demonstranter som efter denna uppmaning spottade, knuffade och okvädade politiker och tjänstemän såg den i alla fall inte ”bildligt”.

Jodå, Carstorp kommentarer också demonstranternas agerande. ”Problematiskt”, säger han. Otroligt tamt, vilket kanske är naturligt efter den lynchstämning tidningen piskat upp.

Varför skriver jag så engagerat om detta – en kriskonsult ska väl hålla sig i bakgrunden? Framför allt medan krisen fortfarande pågår, eller hur?

Nåja, Sörmlands Nyheter har redan skrivit om mig här och i papperstidningen har de gjort ett bildmontage av mig framför landstingshuset.

Tanken är att Landstinget inte ska få ta hjälp av en kommunikationskonsult för skattemedel. Mycket förståeligt. Klart att mobbaren inte vill att offret tar några kurser i självförsvar.

Intressant är att Landstinget först ringde en annan PR-byrå som sa: ”Det är omöjligt att vinna över media, även när de har fel. Ring Paul Ronge, han kanske vill åta sig detta”.

När jag läst alla artiklar i ämnet var valet lätt. Och även om Sörmlands Nyheter vinner den här matchen på muskelmakt så förlorar traditionella medier kriget på längre sikt.

Allt fler får klart för sig att den enda makten i vårt moderna kommunikationssamhälle som fortfarande inte lärt sig att man bör erkänna fel, be om ursäkt och sedan gå vidare är gammaldags prasselmedia i monopolställning.

Intressant i olika bloggar: Mattias Jansson, kommunchef Spenatmamman Informationschefsbloggen Fredrik Pettersson Jörgen Danielssons blogg Pär Abrahamssons blogg Peter Soilander (”Under den lugna korkeken”)

/Paul Ronge

Uppdatering: Den 15 mars skrev Marie-Louise Forslund-Mustaniemi, KD, ett debattinlägg i Eskilstunakuriren där hon bad förre landstingsstyrelseordföranden Jörgen Danielsson om förlåt för sin roll i den kampanj som ledde till hans avgång. Ett starkt inlägg från en politiker som tar avstånd från mobbing som politisk metod.

Uppdatering 2: En frilansjournalist skriver kul och rätt respektlöst om Sörmlands Nyheters journalister. Fick detta igår på mejl.

Uppdatering 3: Här svarar Sörmlands landstings infochef Anna Jerdén på Östnytts frågor om hur och varför hon anlitande mig i det som nu blivit #SNgate.

33 reaktioner till “När mediemakt blir mobbing #SNgate”

 1. Hej Paul,

  SN:s ledarredaktion är skeptisk mot alla former av monopol och har en positiv inställning till sociala medier. Du kanske har sett att vi på vår blogg har bjudit läsarna på en gratisföreläsning med dig? Apropå att släcka elden med bensin.

  Detta om detta. När det gäller mitt Twitterinlägg till Åsa Kullgren ville jag påpeka för Kullgren att man når olika människor, i olika mediekanaler. Våra mest upprörda insändarskribenter delar med sig av sina tankar med hjälp av penna och papper. Många saknar dator. Få av dem har Facebook. Ingen använder Twitter.
  Självklart förstår jag att du som kommunikationskonsult vill hitta alternativa plattformar för landstingsledningen att föra ut sitt budskap. På samma sätt inser jag att landstinget är i behov av att måla ut SN som den elaka draken. Det är inget att säga om.

  Inte heller tänker jag lägga mig i konflikten mellan landstinget och SN:s allmänredaktion. Däremot tar jag mig friheten och påpekar att det mest uppseendeväckande Karin Welins ivriga twittrande lett fram till, är att jag förstod att landstinget tagit hjälp av dig.
  Följer man 20 personer på Twitter är det ganska avslöjade att ha en av landets främsta PR-konsulter högst upp. Det får du ta upp med Welin på nästa kurs.
  Må gott

 2. ”Följer man 20 personer på Twitter är det ganska avslöjade att ha en av landets främsta PR-konsulter högst upp. Det får du ta upp med Welin på nästa kurs.”

  Det här var intressant, är det på något sätt väsentligt vem man har på sin Twitterlista ? Vad avslöjar det i så fall ? Ökar eller minskar det värdet i vad som skrivs ? I så fall vad betyder det om man har journalister där ? Ledarskribenter ? Lokförare ? Författare ? Kulturpersoner ?

  Jag har alltid varit fascinerad av guilt by association….

  /PeO

 3. Lars Kriss: Tack för din kommentar och ursäkta för sent svar.
  Jag tolkade din tweet som ett rätt hånfullt konstaterande att Åsa Kullgren på Twitter jämfört med er 80-procentiga hushållstäckning är som att skjuta med ärtbössa mot en stridsvagn.
  Menade du det inte så arrogant är det bra, men med tanke på hur SN har mobbat sönder Åsa Kullgren (både på ledarsidor och nyhetssidor i skön förening) var min slutsats inte så långsökt.
  SN behöver inte av mig utmålas som ”den elake draken”. Ni ÄR den elake draken! Helt genom ert eget agerande, som är den klassiska mobbarens.
  Om jag var lika oempatisk och okänslig som ni skulle jag om SN säga:
  ”Mycket muskler, men ingen hjärna”.
  Det avstår jag ifrån.

 4. Paul,
  Slutklämmen är fantastisk, i sann Bodström-stil. ”Jag skulle kunna kalla dig fifflare, men det gör jag inte…” och så sitter etiketten där den skall sitta. Kan inte du lära mig lite mer sånt över en pilsner vid tillfälle?

 5. Tokmoderaten: Haha, jag tror du kan rätt bra själv. Men du är en person jag mycket gärna skulle ta en pilsner med. Framför allt nu snart när det börjar våras för våren…;-)

 6. Man kanske skulle ta och träffas hela högen, SN och Landsting på en afterwork. Då kansḱe det går att samtala istället för att skicka insändare/skriva artiklar om varandra 😀

  Bara en idé!

  Mvh. Patrik

 7. Patrik: Jag tycker det är en lysande idé!
  Men det förutsätter att Göran Carstorp slutar agera som om han vore Guds ställföreträdare på jorden.
  SN och Carstorp är ju de enda som deklarerat sig ofelbara i denna konflikt.
  Åsa Kullgren har föreslagit en debatt mellan henne och honom, direktsänd på webb-TV på SN:s hemsida. Den debatten har Carstorp sagt tvärt nej till, om det är att han inte vill eller inte vågar kan inte jag spekulera i.
  Jo fortare detta begravs så alla kan gå vidare, desto bättre. Men då får SN nog tyvärr finna sig i att det blir inga fler skalper i den här rundan.

 8. Njaaa ???

  Paul, Du uppträder nog lite väl aggressivt gentemot SN. Både Jonmyren o Kriss finner jag vara utomordentliga ledarskribenter. Läser väldigt mycket, även tidningar , så jag kan jämföra. Hade jag vetat om dessa arvodesaffärer hade jag inte i dag varit nyinflyttad nyköpingsbo. Är själv pensionerad akademiker o finner att både du o landstingspolitikerna målar in er i ett hörn. Självklart KAN de betala tillbaka, vilket de låtit påskina inte går. Urbota dumt. Skapa då en donationsfond direkt kopplad till sjukvården så kan de väl donera sina pengar dit. Varenda krona. Ett sådand tillskott kan användas till kvalitetssäkring o kompetensutveckling. Av Sveriges landsting ligger Sörmland i botten enl. nya undersökningar.

 9. Karlsson: Det finns inga pengar att betala tillbaka, eftersom allt handlat om omfördelning inte om att roffa åt sig mer pengar. Något PWC bl.a pekar på.
  Inget nyckelskramlande, snöbollskastande, knuffande och bandhundsskällande kan ändra detta faktum.
  Mitt engagemang (aggression som du kallar det) riktar sig mot mobbing. I alla dess former. Och det är vad SN ägnat sig åt – en enorm medial muskelmakt för att – utan nya fakta i målet – blodtörstigt försöka ta ännu någon eller några fler skalper efter Jörgen Danielssons.
  Samtliga partier är nu överens om att begrava arvodesaffären och se framåt (utom Sverigedemokraterna som inte tillfrågats).
  De enda som är inmålade i ett hörn är SN:s Göran Carstorp som var miserabelt dålig i P1:s Medierna och moderaten Magnus Leivik som fick lägga ner FB-sidan ”Stoppa Rofferiet” och som nu isoleras alltmer i sitt eget parti.

 10. Medias makt är intressant och det finns ett parallellfall med Kalmar läns landsting där det nyligen avslöjades att de drack champagne och åt löjrom på ”konferenser” med landstingsledningen medan populasen dvs kunderna eller patienterna som det heter i sjukvården fick nöja sig med pölsa.
  Tidningen som nystat upp denna och många andra lokala skandaler och som också blivit guldbollen belönade är den S märkta Östran. Nu när Juholt ska bli ordförande och är styrelseordf. för tidningen så vips är all kritik borta….
  Skurken i sammanhanget är nämligen Juholts polare Ulf Nilsson(S).

  Så visst styr media men makten minskar gradvis och flashback rules 😉

 11. Att i media uppmana tiill (i det här fallet fysiskt våld) dvs ”Storma Landstinget” -Är inte det ett brott som borde leda till lagföring ? Nu har ju det resulterat i spottloskor, knuffar,snöbollar, okvädingsord mm ?

 12. Dina åsikter i frågan är väl en smula ’null and void’ när dom inte bara går att köpa, utan faktiskt HAR köpts av ena sidan i den här frågan? 😉

 13. @Lars Kriss:
  1. Ni har uppträtt respektlöst.
  2. Vad värre är, ni fortsätter att bete er makalöst respektlöst.
  3. Med respekt avses inte att ni eller någon skall vara undfallande eller acceptera vad som helst. Med respekt avses att man för en saklig diskussion och tar till sig faktabaserade argument.
  4. Med argumentet om personer som hör av sig med papper och penna, och inte har tillgång till datorer, så sällar du dig argumentationsmässigt till samma fålla som den amerikanske president som alltid åberopade ”the silent majority” så snart han inte fick det stöd han krävde från undersåtarna. Argumentet var bräckligt då, det är bräckligt nu. Han avgick i alla fall, 1974.

 14. Hej Stefan,

  Du menar att de högljudda demonstranterna utanför landstingshuset tillhör ”the silent majority”? I mina ögon ser de ut som motsatsen.
  Hälsar

 15. @Lars Kriss: Nej, det var din argumentation jag åsyftade. Var inte det ganska tydligt?

 16. @Lars Kriss: Det vore väl olyckligt att flytta diskussion och debatt till ”slutna rum”. Jag tycker det är väldigt bra att du får lämna dina svar på mina kommentarer och mina ev. frågor här.

 17. Hej Stefan,

  Då anser jag att min argumentation håller eftersom jag inte hänvisar till ”the silent majority” utan till äldre människor av kött och blod. Många av dessa är traditionella socialdemokratiska väljare och samtliga är genuint upprörda över en längre tids missbruk av skattemedel inom landstinget. De stod med kepsen i hand i flera år innan deras tålamod tog slut.
  På ledarplats har SN klart och tydligt slagit fast att vi tar avstånd från våldsamheter och att landstingsrådet Åsa Kullgren inte förtjänar att bli ensam syndabock. Problemet för den politiska majoriteten är dels att Kullgren fick ärva ett bankrutt förtroendekapital, dels att hon framstår som en svag ledare i händerna på mer framfusiga medarbetare.
  Och som grädde på moset kommer landstingets opolitiska informationschef, som har ett helt fotbollslag till sitt förfogande, men ändå var tvungen att värva Zlatan.

  Klistrar in länkar till mina två texter som jag har skrivit i ämnet. Bon apetit!

  http://www.sn.se/asikter/opinion/1.971515

  http://www.sn.se/asikter/opinion/1.978896

 18. Lars Kriss: Om du med mig menar Zlatan (Gud sig förbarme) så kommer du ingenstans med smicker. Jag är bara en vanlig trägen arbetare i vingården.
  Jag kan inte se att Anna Jerdén någonstans blivit ”partipolitisk”, som du menar, genom att tex hänvisa till PWC-rapporten som ni i SN försökt förminska eller negligera.
  Det handlar bara om att Jerdén och Landstinget inte får ta hjälp av en kommunikationskonsult för er, den mediala muskelmaskinen i Sörmland. Mobbingsoffret ska vrida sig i plågor utan att ens få ta kurser i självförsvar.
  Tycker den härskarinställning, ni uppvisar – både du som har ordet i din makt och Göran Carstorp som är ungefär lika verbalt kommunikativ som kungen – är beklämmande.

 19. Nåja. Du verkar hyfsat välmående för att vara en ”trägen arbetare i vingården”. Nej, det var inget smicker. Bara en iakttagelse.

  I övrigt blandade Anna Järdén ihop korten i helgen när hon på landstingets informationsblogg inte bara tog avstånd från SN – vilket hon är fri att göra – utan även från oppositionsrådet Magnus Leiviks (M) webbuppror:
  ”SN:s bevakning av Landstinget Sörmland har mer liknat förföljelse än journalistik. Tidningen har tillsammans med Facebookgruppen ”Stoppa rofferiet i landstinget” drivit en grupp människor att ställa sig utanför landstingshuset med oklart mål, utom allmänt missnöje”.
  Personligen anser jag att en opolitisk tjänsteman bör hålla sig en nivå högre än den retoriska fäktningen mellan till exempel SN:s ledarsida och landstingets mest ivriga försvarare.
  Hälsar

 20. @Lars Kriss: Du känner dig trygg som babyn i vaggan med din 80-procentiga, lokala hushållstäckning. Men kartan sträcker sig utanför monopolet, utanför de äldre läsare du så uppenbart föraktar. Du lever i villfarelsen att dem du betraktar som mindre vetande ofta saknar dator, att få öppnat Facebook-konto och att ingen finns på Twitter.
  Du lär bli överraskad snart, kompis.
  Du företräder inte några ”socialdemokratiska väljare”, kompis.
  Snart kommer du bli varse den stora världen, kompis.

 21. Paul, du gör det alldeles för lätt för dig. En fundamental premiss för att ditt resonemang är rapporten från PWC. Problemet med den är att direktiven till PWC var att utreda vad som hänt, inte några fel begåtts. Att med sådana direktiv sedan hävda att PWC inte upptäckt några fler är gravt ohederligt.

  Sedan finns det väl ett antal andra omständigheter som stinker i sammanhanget:

  * Just utredningen från PWC fördröjdes till efter valet

  * Jörgen Danielsson fördröjer sin avång med flera månader och får alltså arbetsfri lön under perioden. Belöning för att han i alla fall inte gjort något bra, eller? Dessutom ändras regelverket för avgångsvederlag på ett sätt som är gynnsamt för Danielsson precis innan han avgår.

  * Retroaktiva beslut i fullmäktige (som påverkar slutsatserna i PWC-utredningen)

  * Landstingsdirektören får en kraftig lönehöjning efter att hon, vilket är tveksamt om hon har mandat till, beslutat att inget ska återbetalas.

  Ledsen men det hela stinker. Fullt jämförbart med http://www.idg.se/2.1085/1.374847/fusk-i-tidrapport-gav-it-tekniker-sparken . Varför ska anställda behandlas hårdare än de som har hedersuppdraget att representera oss?

 22. David B: Det viktigaste som står i rapporten är: ”Landstinget har inte lidit ekonomisk skada”, det är det SN vägrar acceptera, bl.a genom ett mycket försåtligt ifrågasättande av PWC -en av världens tyngsta revisionsbyråer i praktiken anklagade av tidningen för att låta sin integritet mutas av ett Landsting i Sörmland.
  I övrigt följer ditt inlägg helt SN:s kampanjjournalistik, allt du skriver om har jag läst i artiklar där. Saker som att Karin Welin fortfarande ligger strax under genomsnittet bland landstingsdirektörer i Sverige står till exempel inte där.
  Jag har all respekt för din uppfattning, men läs gärna Landstingets version också och gärna utan de hatiskt färgade glasögon som trägen SN-läsning de senaste månaderna tyvärr givit.

 23. Hej Paul

  Jag läser inte SN (jag bor i Vasastan, Stockholm. Jag har nog aldrig ens sett ett ex av SN eller läst ens enstaka artikel på deras www-sidor etc) utan har bildat mig min uppfattning från andra källor. Det fundamentala problemet är direktiven till PWC. De är formulerade för att få ett ointressant och intetsägande svar. Som man frågar får man svar heter det som bekant.

  Vad gäller Welin accepterade hon tjänsten till en viss lön. Har hon gjort något extraordinärt som motiverat en höjning som är 3-4 gånger högre än på arbetsmarknaden som helhet? Det är den intressanta frågan – inte om hennes lön är genomsnittlig.

  De facto har ett flertal politiker brutit mot reglerna under flera år. Bryter man mot reglerna har man förverkat sitt förtroende. Jämför teknikern som fuskade med tidrapporterna. Det är möjligt att Linköping inte förlorat några pengar på det (det kan ha varit dötid mellan olika arbetsuppgifter) men han åkte ut. Den här sortens regler är till för att följas. Tycker man de är dåliga får man argumentera för ändring av dem i en VALRÖRELSE – om man vågar. Någon som gjort det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *