Bermudez-Svankvists avgång — Reinfeldts AF-fiasko

Så har då Angeles Bermudez Svankvist avgått som GD för Arbetsförmedlingen – sent omsider. och ”på egen begäran”, som det heter. Hon har naturligtvis fått sparken, precis som media vinklar det. Så sent som igår aviserade hon ju att hon tänkte sitta kvar, trots att hon inte längre har AF:s styrelses förtroende, med de käcka orden ”GD sitter kvar, det är business as usual”.

För drygt ett år sedan, den 12 juli 2012, skrev jag om att Bermudez-Svankvist måste avgå och frågade mig hur man kunde låta en människa sitta kvar på Sveriges kanske viktigaste generaldirektörsjobb som dels är helt inkompetent, vilket bland annat bevisats i det kränkande Fas 3-fiaskot och i anlitandet av i flummiga coacher, dels en megafon för den sittande regeringen. Hon har alltså inte visat någon personlig integritet.  Hon tog in sina kompisar ur tandläkargänget på Folktandvården på ledande befattningar i Arbetsförmedlingen och nu på slutet har hon kostat skattebetalarna 311 000 för att hon inte har vett att stänga av roamingen  på sin mobil och tagit semester i Californien på skattebetalarnas bekostnad.

När jag skrev bloggposten om Bermudez-Svankvist för ett år sedan invände många socialdemokratiska bloggare att Arbetsförmedlingens miserabla ledning under henne egentligen var Fredrik Reinfeldts och Alliansens fel. Jag tyckte att de partipolitiserade frågan på ett tråkigt sätt. Även under den Socialdemokratiska ärkepampen Göran Perssons tid fanns motsvarande kränkande system genom AGA, (Aktivitetsgarantin).

Men den Socialdemokratiska regeringen hade ändå den goda smaken att inte anställa uppenbart inkompetenta personer till posten som GD. Reinfeldt och Borg-  de som bestämmer i regeringen – har låtit denna ”loose canon” härja fritt. De har inte tyckt att de arbetslösa är värda bättre på generaldirektörsposten. Det är nästan oförlåtligt och för det ska de ha svidande kritik. Jag blir inte förvånad om Alliansen kommer att straffas för detta i valet 2014. Vi är många som känner arbetslösa i Fas 3, som har släktingar bland de arbetslösa eller bara tillräckligt med empati för att kunna göra oss en föreställning hur det känns.

Reinfeldt är ju inte sentimental. Han släppte Sven Otto Littorin som en död fisk efter sexanklagelserna och Littorin vittnade i SVT:s ”Min Sanning” om att ingen sen ens hörde efter hur han mådde. Handlingskraften var total när det gällde Christina Lugnet och långt tidigare Ulrica Schenström, Cecilia Stegö-Chiló och Maria Borelius. Men en generaldirektör som både visar dålig kompetens och dåligt omdöme när det gäller att förvalta skattebetalarnas pengar får sitta kvar i åratal.

Bermudez-Svankvist kommer att få full lön, ett sexsiffrigt belopp, fram tills hennes förordnande går ut, utan att göra någon som helst nytta. Ett guldkantat ”socialbidrag” på över 140 000 kronor i månaden. Det svider, men är inte mycket att säga om. Så har makten tagit hand om makten under många regimer. Men så säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström det ofattbara om avgången till Aftonbladet: ”hennes kompetens kommer att tas tillvara på lämpligt sätt”.

Vari ligger denna kompetens? Hittills har ju Bermudez -Svankvist visat sig genomgående inkompetent på alla punkter där man kan kräva mer från en Generaldirektör.

Det är ett bitande hån mot Sveriges arbetslösa, mot AF:s styrelse som uttalat sitt misstroende och mot facket ST, som genom sin raka och stridbara ordförande Britta Lejon markerat att förtroendet från de anställda är noll, att uttala sig på det sättet.

Det skulle inte förvåna mig om denna arrogans från Alliansen och totala brist på empati med de arbetslösa kommer att straffa sig i valet 2014.

Andra bloggar intressant om Bermudez-Svankvist.

/Paul Ronge

10 reaktioner till “Bermudez-Svankvists avgång — Reinfeldts AF-fiasko”

 1. Hennes kompetens hon är ju tandläkare alliansen kan ju hänvisa de papperslösa som har rätt till tandvård för 50 spänn till henne och givetvis ska hon bara få prestationslön i förhållande till de avgifter hon får in.

 2. Tackar för en bra och genomlysande artikel.
  När S ledde den förra regering fick dom utstå mycket kritik på det sätt dom styrde AF. Insatser som grundades på deras vision om en fungerande arbetsmarknad. Plusjobb var en insats som väckte protester om än i mindre skala än dagens FAS3. Nuvarande Sysselsättningsfasen är den absolut sämsta och den mest skadeliga åtgärd som har satts in i ett arbetsmarknadsprogram för arbetssökande hitintills. Skillnaden var att S åtminstone lyssnade och bjöd arbetslösa kritiker till möte på arbetsmarknadsdepartementet för att lyssna på synpunkter och förslag till ändringar, som sedan diskuterades på departementet. Tyvärr förändrade det inget i sak den gången, Men det visade ändå på någon form av respekt gentemot arbetssökande, något som saknas idag.

  Tillit och en sund kundrelation utgör själva grunden för ett förtroende. Därför är det svårbegripligt hur Angelica har försummat den del i sitt uppdrag. Men det vittnar även om en människosyn som har fått fotfäste inom AF. Hoppas nu att nästa GD omgående tar tag i detta och genomför de förändringar som behövs.

  Det vore även önskvärt att det tillsattes en utredning för att se efter om det finns fler personer i ledning som har bidragit till Af:s förtroendekris. Även vid dåliga tider då det saknas jobb, så måste kundrelationen till en myndighet fungera.

 3. Hon kan behålla 50 000 kronor själv av de där 142 000 kronor hon kommer få varje månad. Sedan kan hon göra bot och bättring genom att gå runt varje dag i Stockholms förorter, sämre bemedlade områden och dela ut pengar till projekt och enskilda som verkar för att arbetslösa och sjuka ska få det bättre.

 4. Paul Ronge skriver att GD inkompetens bevisats genom FAS3 och anlitandet av i flummiga coacher. Det är inte GD som hittat på detta utan regeringen. Märkligt att journalister som Paul och många med honom inte tycks förstå de enklaste grunderna i hur en av Sveriges viktigaste myndigheter styrs, eller vill man inte förstå i sin iver att haka på mediadrevet? Jag blir inte klok på detta. Däremot kan man ju tycka att GD borde påtala för regeringen att dessa åtgärder inte är bra men hur vet Paul att GD inte gjort det?

 5. Nicke: Självklart vet jag att Fas 3 tillkommit genom politiska beslut av den borgerliga regeringen. Det är HUR Angeles Bermudez-Svankvist hanterat detta och andra delar av sitt uppdrag jag och många med mig har kritiserat och som genomlysts i media. Hon har både offentligt och i diskussioner med riksdagens arbetsmarknadsutskott fört en brinnande advokatyr för Fas 3 och regeringens arbetslöshetspolitik överhuvud taget så att GD tvärtom skulle påtalat något negativt för regeringen faller på sin orimlighet.
  Jag är för övrigt inte journalist och har inte varit det på drygt 15 år.

 6. Övertro på sin egen kompetens är ingenting som huvupersonen i debatten saknar:
  Saxat från DN 25/8:
  Som DN tidigare skrivit om så har Bermudez-Svankvist varit den näst högst betalde generaldirektören. Endast Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson har en högre lön med 147.000 kronor i månaden. När Bermudez-Svankvist fick frågan av DN om vad hon tyckte om att ligga tvåa på lönelistan berättade hon att hon var besviken.

  – Jag tycker själv att jag skulle ha den högsta lönen med tanke på hur komplext och utmanade mitt uppdrag är, så jag tycker att det är tråkigt att vara tvåa, sade Angeles Bermudez-Svankvist.

  Vad Bermudez-Svankvist kommer att göra nu är ännu inte klart.

  – Vi kommer att återkomma med hennes arbetsuppgifter, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på dagens presskonferens.

 7. Jenny: Alltid lika glad när du gör ett nedslag på min blogg med kloka reflektioner och synpunkter.
  Tilläggas kan att Bermudez-Svankvist i sin ”avskedsruna” tryckte på hur stolt hon varit över ”vad hon åstadkommit” under dessa sina fem år. Som sagt, varken de långtidsarbetslösa i Fas 3 och den egna personalen står ju liksom på kö för att applådera.
  Med detta tycker jag vi lämnar henne till hennes välavlönade tillvaro på elefantkyrkogården. Det vore ju hemskt att fortsätta slå på någon som ligger som inte ens förstår det själv…
  Viktigast nu är att det blir en nystart och skärpning för AF, om det sker under tillförordnade GD:n Clas Ohlsons ledning eller någon externt rekryterad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *