Förlita dig inte på experterna!

I ordet Corona, den fruktansvärda pandemi som sedan en tid lamslår världen, finns tre bokstäver som kan tjäna som ett nyckelord för hela situationen: Oro.

Oron för hälsan, i riskgrupper ibland ren dödsskräck, oron för att förlora jobbet, oron för en massa praktiska uppoffringar, oron i  isoleringen som får många att klättra efter väggarna, oron för vart detta ska sluta, oron för framtiden. Oron hos oss som enskilda, oron hos stater där det ena krispaketet avlöser det andra.

I orostider söker vi oss till experter och ett av de riktigt stora problemen med Coronaviruset, COVID- 19, är att experterna tycker olika. Statsepidemiologen Anders Tegnell har kritiserat internationella experters rekommendationer som alltför långtgående och medan andra länder tar till alltmer drastiska ingrepp i människors frihet tror han att läget lugnar ner sig.

Våra grannländer gör annorlunda och en hård öppen ordväxling har uppstått mellan Tegnell och hans motsvarigheter i Norge.

När experter tycker olika tar de ut varandra, det är den enkla sanningen. Man vet inte vem man ska lita på. Och då tilltar oron och kan urarta i ren panik. Problemet är ju att detta är så nytt, att viruset beter sig så annorlunda gentemot tidigare pandemier och att ingen riktigt vet. Det är komplicerat.

I sociala medier står lägren mot varandra och nyanserna är som vanligt närmast obefintliga. Anders Tegnell har fått oerhört mycket hat och glåpord. Samtidigt har det bildats en fanclub för honom på Facebook. Som om det handlade om att hata eller hylla bidrag i Mello!

Sverige sticker ut i världen genom att satsa mer på frivillighet än på tvångsåtgärder som en lång rad länder. Och ingen kan idag säga att det är fel. Italiens och Spaniens dödssiffror har stigit brant, medan Sverige – hittills – haft en planare kurva.

Men det jag noterar är att min egen omgivning går mycket längre i försiktighet än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Om man inte har symptom och inte tillhör riskgruppen över 70 år så får man gå till jobbet. Min arbetsplats , där alla är under 70, är tom och har varit så i flera veckor. Alla jag känner, som kan, jobbar idag hemifrån.

Vi får gå på restauranger, och bo på hotell. Det gör vi nästan inte alls längre, lokalerna ekar tomma och nu haglar varslen. Arbetsförmedlingen varnar för att vi kan vänta massarbetslöshet på grund av ett förlamat näringsliv.Finansminister Magdalena Anderssons prognos är nio procents arbetslöshet.

Vi får gå och handla, ändå tar allt fler möjligheten att beställa mat digitalt och få den hemkörd.

Friskis & Svettis är öppet och SATS nyöppnat efter en kort tids stängning. Men jag har, som många andra, pausat mitt gymkort.

Jag ser äldre människor på promenaden i vårsolen som nästan tar ett skutt ner i diket när de möter  folk. Man håller mer än två meters lucka.

Samtidigt ser jag en klunga barn som ska ha fotbollsträning och deras föräldrar på idrottsplatsen, ett virrvarr av människor tätt sammangyttrade.

Och kanske är det också rätt. De tillhör inte riskgruppen och kanske uppnår vi en ”flockimmunitet” genom att de som är unga och friska får smittan med lätta symptom, men låter bli att föra den vidare till far- och morföräldrar och moster Bettan som är överviktig och har diabetes.

Problemet är att vi inte vet. Ingen vet vilken linje som varit bäst förrän efteråt. Eller som någon cyniskt sagt om ländernas olika linjer: ”Vi får räkna våra döda efteråt. Den som har minst döda vinner”.

Vi ska naturligtvis lita på experterna när det gäller alla råd om hygien, att till exempel tvätta sig länge och hellre använda tvål än handsprit, att hosta i armvecket och undvika att peta sig i näsan.

Men ytterst är det våra egna liv och dem vi håller kära det handlar om. Vi ska lyssna på experter, men ytterst är det vi själva som tvingas ta konsekvenserna av våra val. Det är precis som när vi tar råd av skatteexperter, av experter som vet precis med vilken metod vi ska gå ner  i vikt, eller för den delen experter på krishantering.

Blir det en skattesmäll, några kilo till på vågen eller – det värsta scenariot – intensivvård för Coronaviruset så kan vi näppeligen skylla på att ”vi litade på experterna”.

Därför är alla de svenskar som idag går längre än de måste för att skydda sig själva och de sina de klokaste.

Just nu är vi tre krishanterare som ger råd i branschtidningen Resumé till byråer som hamnat i kris på grund av Corona. Jag tycker de som läser ska ta oss med en nypa salt, särskilt om vi tycker olika. Om det är ditt företag det handlar om så gäller samma sak: du får ta konsekvenserna om det blir katastrof. Lyssna på experterna, men lita också på din magkänsla.

Paul Ronge

6 reaktioner till “Förlita dig inte på experterna!”

  1. Tack för en bra lägesbeskrivning Paul håller med om att vi får för mycket tips och råd från olika håll det skapar som sagt oro. Tydligt ledarskap saknas och enligt mitt tycke så har vi inget val typ hårda förhållningsregler alternativt en mjuklinje där sunt förnuft skall råda. Sverige befann sig i ett utsatt läge redan innan pandemin slog till. Södersjukhuset befann sig i stabsläge strax innan och sjukvården i Sverige har gått på knäna i åratal. Därför måste vi välja den hårda linjen med förhållningsregler vilka måste åtföljas annars riskerar man att bli lagförd satt i karantän. Det för att begränsa det oundvikliga en allmän smittspridning. Det så att det drabbar oss i en utsträckning vi klarar av att hantera.
    Sköt om er var försiktiga.

  2. Hej Paul!
    Du har som vanligt gjort en bra analys av det rådande förhållandet vad gäller coronaviruset och olika experters råd och anvisningar som gäller smittspridning m.m. Det senaste är ju, inte helt oväntat, att smittan sprids främst via kontakter inom familjen. För min egen del har detta medfört att min hustru inte längre vågar pussa på mig som hon alltid gör när hon kommer hem från affären eller sitt arbete, snart kan vi väl inte bo tillsammans längre? Vi som stannar hemma går alltså längre än vad som våra experter råder oss vad gäller försiktighet med kontakter människor emellan!
    När det gäller stödet till Anders Tegnell så är jag en av de som på ett tidigt stadie uttalat mitt stöd till honom då jag med flera anser att den kritik som han utsattes för var hotfull och osaklig. Men någon ”fanclub” anser jag inte att det handlar om. Att det finns de som anser att vi borde ha infört strängare restriktioner är väl inte heller överraskande. Jag tycker att regeringen så här långt gjort rätt som lyssnat till folkhälsomyndighetens råd, vad skall vi annars ha den till?
    För övrigt, ta hand om er och låt förnuftet råda!

  3. Tack Håkan,
    Vi tar det superförsiktigt. Sen får vi väl hoppas det hjälper. Din fru får pussa desto mer på dig när vi är igenom eländet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *