Frostnypen frisk kritik av Sociala Medier

Jag har i huvudsak hittills fått välvilliga recensioner för min bok ”Sociala Medier” – en halv sekund från ord till handling.

Så också från @GertFrost som bland annat skriver att boken varit ett fint resesällskap under hans semester, att den givit nya infallsvinklar och nya perspektiv från de många intervjuade. Han skriver att den är läsvärd och uppmanar till köp, vilket naturligtvis gör mig glad.

Men det som gör mig mest glad är att han på ett konstruktivt sätt och med sedvanlig stilistisk skärpa också kritiserar boken. Det möjliggör ju en diskussion på högre nivå.

Den viktigaste kritiken är att jag inte har några motbilder – några som kritiserar fenomenet sociala medier och vågar ”svära i kyrkan”. Frost tar dock fram Jerry Silfwer, @DoktorSpinn,  som ett exempel mot strömmen och uppskattar att han ifrågasätter värdet av Twitter.

”Varför så ensidigt, Paul när du ändå hade nästan 280 sidor till ditt förfogande? Det gör att innehållet ibland saknar spänst.”, frågar Gert retoriskt.

Kritiken är helt relevant. Jag ville skriva en bok som gav perspektiv, infallsvinklar och tankar i en salig röra (eller mosaik) för dem som vill förstå fenomenet och göra det med hjälp av ett antal av de mest inflytelserika och intressanta praktiska utövarna.

Det var mitt val, egentligen grundat på logiken att de som inte tycker om sociala medier kan låta bli att koppla upp sig. Jag skrev boken för de som är intresserade.

Det betyder att boken som verkligen kritiskt granskar sociala medier nog återstår att skriva. Kanske av en vass penna som Gert Frost som ju också verkar ha funderat mycket i dessa banor. Jag är nog inte mannen att göra detta, eftersom mitt bejakande av sociala medier är lika villkorslöst som det är för internet, för TV, för mobiltelefonen. Det är något vi kommer att leva med.

Men här är mina infallsvinklar till den som kommer att skriva den kritiska boken:

Näthatet

Niclas Strandh, @deeped, säger i boken att näthat är ett dåligt begrepp. Det är människor som står för hatet, inte nätet i sig. Det har han naturligtvis rätt i och det är fyndigt formulerat. Men poängen är ju att nätet blir en förstärkare på hatet, att ungdomar som i en by vill trasa sönder och mobba en ung tjej har fått helt nya verktyg. Hur ska vi hitta sätt att freda människors integritet och motarbeta rent kriminellt förtal utan att tumma på demokratin och yttrandefriheten? Detta är ett jättestort dilemma. Jag hade kunnat intervjua någon som utsatts för näthat och knäckts, (Isabella Löwengrip, @lowengrip räknas inte eftersom hon ju säger sig bli stärkt av hatattacker!) men det gjorde jag inte.

Brutaliseringen

En del replikväxlingar och ”debatter” i bloggosfären får en att ta sig för pannan. Språket används som en yxa som ska hugga kontrahenten i strimlor. Epitet som skallerorm, vedervärdiga svin, häxa och så vidare tillhör de mildare. Detta, att dialogen kan bli så brutal, var jag på väg att skriva om, men avstod. De personer som skulle fått exemplifiera detta blev så ledsna och förbannade att jag strök avsnittet. Fortfarande tycker jag att ett sådant avsnitt skulle ha platsat och givit boken mer sälta. Men fördelen nu är att alla som är med har godkänt sina avsnitt och kan stå för mitt sätt att redovisa deras berättelser.

”Pladdret”

Gert kritiserar Fredrik Federley, @Federley, i recensionen och tycker han mest ägnar sig åt pladder. Där håller jag inte med. Federley är wysiwyg (what you see is what you get) och i den meningen en ny sorts politiker jag vill se mer av. En som inte är en högtravande officiell person för att sedan i privat lönndom förvandlas till något helt annat. Överhuvudtaget har jag svårt att begripa kritiken för pladder och nonsens på Facebook och Twitter. Det handlar ju om mingel. Dessutom ett mingel man när som helst kan lämna, vilket är svårare när du är bortbjuden. Många kritiserar nätet för att det tar tid, det är samma typ av kritik som TV:n fick när den kom.

Men ska sociala medier kritiseras så går det säkert att hitta missbruk och överutnyttjande och människor som hänger över datorn istället för att läsa saga för sina barn.

Gert skriver:

”Min viktigaste slutsats efter att ha läst boken är att vi måste arbeta mot att få en ny terminologi när vi diskuterar sociala medier. Den måste bli mer distinkt, men begriplig. Mer differentierad.
En terminologi som inte exkluderar merparten av svenska folket, vilket tyvärr är fallet för närvarande.”

Här tror jag precis tvärtom, det är MINDRE av distinkt terminologi som behövs.

Sofia Mirjamsdotter, @mymlan, säger enligt min mening mycket klokt att vi borde sluta tala om sociala medier och istället använda begreppet internet, för det är vad det handlar om. Och det praktiska användandet växlar ju så hisnande mycket att man får huvudvärk av att fånga in ”distinkta begrepp”. Alltifrån att skicka digitala öl (smakar inte mycket) och konstiga gruppappeller på Facebook till spränglärda diskussioner om antika retoriska begrepp.

Gert kallar sig en folkvagnsbubbla i en social medievärld av sportbilar. Det är ju totalt fel! Gert Frost är tvärtom en intressant röst i bloggvärlden, inte minst genom sin kritiska hållning.

/Paul Ronge

Uppdatering: Mikael Hansson på Västerbottenskuriren har skrivit en lika tänkvärd recension som Gert. Men här är infallsvinkeln mycket tydligare på att vanliga människor, invandrare, troende i samfund, alla de som inte sitter på samhällets toppositioner, än mer måste komma till tals i nya bokprojekt.

Jag tackar för vänliga ord och konstruktiv kritik (undrar vad det är med sociala medier som gör att de spänstiga diskussionerna ofta blir så mycket mer sakliga och intelligenta än de som förs i traditionella medier).

10 reaktioner till “Frostnypen frisk kritik av Sociala Medier”

  1. Tyckte inte den var lika intressant och genomarbetad som Frosts. Att säga att jag skrivit den i ”självlärande syfte” visar på djupgående psykologiska talanger jag inte visste att du hade.
    Hafsigt också att skriva att mina intervjupersoner i boken pekar med hela handen när det är just det de verkligen inte gör när det gäller sociala medier.

  2. Kul med din reaktion.
    Vad gäller språkbruket tror jag egentligen att vi är ganska överens. Det viktigaste är begripligheten; att göra det möjligt för så många som möjligt att delta i samtalet. Ur ett demokratiskt perspektiv är det inte bara viktigt, utan grundläggande.
    Jag skriver gärna en bok med kritiska förtecken. Du kan ju tipsa din förläggare! :o)

  3. I dagens medianiagara kan man inte ens fiska med kastspö och fånga den läckraste av laxar, man tvingas kasta ut nätet och därefter ägna sig åt att plocka ut det som ger den bästa mättnaden för både sinne och smak. Och trots detta är jag hela tiden nervös och stressad av känslan: Vad var det jag missade?

    Kommer du till mässan i Göteborg i år också? I så fall kommer jag än en gång kutande och köper mig ett signerat ex.

    Tyckte så mycket om din bok ”När Janne Josefsson ringer”.

  4. Ramona: Tack för dina vänliga ord, du är alltid lika trevlig. Jo, jag är där på Bokmässan på fredagen och har något seminarium om boken då vid 11-tiden, får mer info senare om var.
    Ska bli kul att träffa dig igen – har du någon ny egen bok du lanserar på Mässan?

  5. Hej igen!

    På årets Bok & Biblioteksmässa lanserar jag min femte deckare ”Mord under Tjörn Runt”. Den handlar om medie- och förlagsbranschen, dess makt och maktmissbruk. Förutom mina deckare har jag tagit mig an förlagets första debutant, Glenn Forrestgate har skrivit självbiografin ”När mardrömmen blev sann” en stark story om hur han under sju års tid misshandlades fysiskt och psykiskt av sin tjej. I Glenns värld finns inte att man slår en kvinna.

    P.s En kul grej med en recension jag fick av Bo Lundin på Sydsvenskan var att han ansåg mig ha vanföreställningar om hur branschen fungerar. Tja, men det är ju inte en sann historia jag skrivit, eller är den det?

    Här kan du läsa om recensionen om du har lust:
    http://ramona-fransson.blogspot.com/2010/07/tack-bo-lundin-for-den-hittills-basta.html

  6. Uppmanar alla att köpa din bok! Du skriver bra och tänker fräscht! Vi kan nog träffas på fredagen på Bokmässan någon gång efter 12 om du har tid. På eftermiddagen vid pass 16 flyger jag hem igen.
    Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *